Lapas

06 janvāris 2011

Kāpēc labi skriet?


Skriešana – laikam viss vienkāršāk pieejamais sporta veids, jo tā neprasa speciāli iekārtotas sporta zāles vai laukumus, kā arī jums nav nepieciešama iepriekšēja sagatavotība vai kādas īpašas iemaņas. Jums ir nepieciešama tikai stingra vēlēšanās, kas jau ir puse no padarīta darba, kāds parks un ērti skriešanas apavi. Ja reiz viss ir tik vienkārši, tad kāpēc tieši šī nodarbe tik ļoti vilina cilvēkus?  
 Skriešana attīsta visas ķermeņa pamata muskuļu grupas, tā atjauno enerģijas resursus organismā, kas palīdz cilvēkam notievēt un iegūt skaistu un tvirtu augumu.

Šis sporta veids uzlabo asinsriti, tātad faktiski uzlabo sirds un visu asinsvadu sistēmu. Skrienot cilvēkam mainās skābekļa un bioķīmiskais sastāvs asinīs, kas veicina skābekļa pietiekamību organismā kā arī samazina saslimšanas risku ar vēzi.
Skriešanas laikā cilvēka organismā izstrādājās vielas, kuras uzlabo garastāvokli un veicina nervu sistēmas darbību, uzlabo arī kuņģa darbību. Tas palīdz atbrīvoties no galvas sāpēm, bezmiega, palēnina novecošanas procesus organismā, atbrīvo no biežām saslimšanām ar saaukstēšanos, uzlabo imunitāti,  palielina organisma izturību un darbspēju.
Manuprāt, pietiekami daudz argumentu, lai aicinātu jūs pievienoties. Nu tad laižam?
Būtībā, skriešanā izmanto tā saucamo nepārtraukto treniņu metodi. Tas būtu 30 – 60 minūšu vai 20 – 40 km skrējiens mierīgā tempā divas reizes nedēļā un viens 90 – 120 minūšu skrējiens nedēļā. Šādi treniņi tiek uzskatīti par optimāliem, lai uzlabotu organisma veselību. Protams katram no mums ir sava fiziskā sagatavotība, tāpēc ja esat nolēmuši sākt nodarboties ar skriešanu tad šie cipari ir stipri jāapdomā. Organisms ir pamazām jāpieradina pie slodzes.  Viena lieta gan būtu jāievēro – regularitāte, kas manuprāt ir pamata atslēga panākumiem.
Lai iesācēji izvairītos no pārlieku lielām slodzēm, sākumā ieteicams kombinēt skriešanu ar soļošanu. Jaunajiem skrējējiem fiziskās formas kā arī izturības uzlabošanās novērojama pie nedēļā noskrietām 90 minūtēm vai 15 kilometriem 12 nedēļu garumā. Tāpat iesaka skriet trīs reizes nedēļā – skrieniet 30 minūtes vai 5 kilometrus, vēlāk palieliniet slodzi, kas jūs novedīs pie neizbēgama progresa!
Atsevišķi gribēju pateikt par nepieciešamību pēc viena 90 – 120 minūšu skrējiena reizi nedēļā. Šāds skrējiens ir svarīgs lai dažādotu treniņu ietekmi uz organismu, kas jums palīdzēs ātrāk sasniegt vēlamos rezultātus.
Kāpēc tieši 3 reizes nedēļā?
Tas ir tāpēc, ka organisma atjaunošanās periods pēc fiziskas slodzes ilgst apmēram 48 stundas. Pārāk bieža nodarbošanās ar skriešanu var jūs ļoti nogurdināt vai pat traumēt. Esiet uzmanīgi! Es ieteiktu vadīties pēc savām sajūtām. Jūsu ķermenis jums nemelo, tāpēc pat ja ir pienācis kārtējais treniņš pēc grafika, bet nejūtieties pietiekami atpūties, tad noteikti to vai nu izlaidiet vai būtiski samaziniet slodzi, tādējādi ļaujot organismam atjaunoties.

Skrienot, tāpat kā jebkurā sporta veidā, ir stingri jākontrolē sava pašsajūta.
Skrienot sevi kontrolēt ir diezgan vienkārši. Pirmkārt, skrienot ir jāelpo caur degunu.
Ja skrējiena laikā esiet sācis elpot caur muti, tas nozīmē, ka slodze ir par lielu un ir nepieciešams samazināt treniņa intensitāti.  Otrkārt, sekojiet pulsam. Optimāls pulsa rādītājs ir no 120 līdz 150 minūtē. Augstāks vai zemāks pulss jums nesniegs nekādu treniņa efektu  vai pat var jums kaitēt. Tāpat būtu jāseko, lai pēc skrējiena jūsu pulss atgrieztos pirms slodzes stāvoklī apmēram pēc 5 – 10 minūtēm. Ja tas notiek ilgāk, tad ieteicams samazināt treniņa slodzi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru